Basis witbrood
Dit witbrood is een van de meest eenvoudige broden om zelf te bakken, maar de eenvoud maakt het niet minder lekker. Ideaal als startpunt om te beginnen met het bakken van je eigen brood.

Ingredienten
- 500 gram tarwebloem
- 320 ml water
- 40 ml olijfolie
- 7 gram instant gist
- 10 gram zout
Bereiding
Bereiding
- Doe de bloem in een kom
- Voeg aan een kant de gist toe en aan de andere zijde het zout
- Voeg vervolgens 240 ml van het water toe en de olijfolie
- Meng de ingredienten door een klauwende beweging te maken goed door elkaar totdat alle ingredienten samengevoegd zijn
Rijzen van het deeg
- Leg het deeg in een met een beetje olijfolie ingevette kom of in een rijsmandje
- laat het deeg rijzen totdat het in volume verdrievoudigd is
- Afhankelijk van de temperatuur van de omgeving kan dit tot ongeveer een uur of drie duren, echter kan het ook eerder het geval zijn. Hoe langer het duurt, hoe meer smaak het deeg zal ontwikkelen
- haal het uit de kom en leg het op een met bloem bestrooid werkvlak
- Duw vervolgens de lucht uit het deeg en vouw het enige malen over elkaar heen
- Als alle lucht uit het deeg is, maak dan een plat vierkant van het deeg
- Vouw daarna het deeg vanaf de bovenkant tot het midden van de plak en achtereenvolgende de onderzijde ook naar het midden
- Draai het deeg om, zodat het met de naad naar beneden ligt
- Vouw de twee korte uiteinden vervolgens onder het deeg
- Door met het deeg heen en weer te rollen, maak je er de uiteindelijke bol van
- Leg het deeg terug in de rijsmand en laat het nogmaals rijzen tot het minimaal in volume verdubbeld is
Brood bakken
- Verwarm de oven voor op 220 graden (bij voorkeur met een pizzasteen op het rooster)
- Strooi een beetje bloem op de pizzasteen en leg het deeg erop door het rijsmandje voorzichtig boven de steen om te draaien
- Laat het brood 35 a 45 minuten bakken. Het brood is klaar als je op de onderkant tikt en dit een hol geluid geeft